20.8.2014

Opas kämppiselämään - Kuinka olla kiva kämppis?

Tässä melkein kolme vuotta on tullut asuttua solukämpässä. Poislähdön kunniaksi voisin kirjoittaa tänne leikkimielisen oppaan, kuinka olla kiva kämppis. Älkää vetäkö herneenpalkoja nenuunne! Kieroutuneella huumorilla kirjoitan ja juttuni perustuvat tositarinoihin.

1. Jos käyt asunnossa ennen muuttoasi, olisi hyvä jättää jonkinmoinen viesti kämppiksillesi muutostasi. Kaikki opiskelija-asuntosäätiöt eivät automaattisesti ilmoita uusien asukkaisen saapumisesta. Voi siis tulla pienenä yllätyksenä sinun läsnäolosi toiselle. Miltä sinusta tuntuisi, jos tulisit kotiin illalla ja huomaat, että kotona onkin joku "ulkopuolinen" ? Ei tunnu kivalta semmonen.

2. Sanonta "sopu sijaa antaa" pätee kämppiselämässäkin. Yhteiset tilat, kuten keittiö ja vessa, ovat täynnä kaappeja ja säilytystiloja. Niiden jakamisesta olisi hyvä keskustella muiden asukkaiden kanssa eikä vain yksimielisesti päätä missä niitä kippojaan säilyttää. Kyllä sitä varmaan jonkinmoiseen yhteisymmärrykseen pääsee, kun keskustelee muiden asukkaiden kanssa.

(Mun viimeisin kämppis tuli ja siirteli kaikki mun tavarat keittiössä oman päänsä mukaan, vaikka sielläkin oli tyhjiä kaappeja ties kuinka paljon. Sanoin hänelle, ettei ole kiva huomata, että joku on ilman sanomista siirrellyt mun tavaroita, niin hänen argumenttinsa on: "En tullut ajatelleeksi". Ikuiset vihat sai hän niskaansa. Mokoma.)

3. Kun uutena asukkaana näet ensimmäistä kertaa kämppiksesi, esittele itsesi. Kuuluu hyviin käytöstapoihin semmonen. Jos ei muuten kiinnosta keskustella, niin ei ole pakko. On ihan mukava tietää, kenen kanssa sitä kodiksi kutsuttavaa paikkaansa jakaa.

Lähde: Weheartit.com
4. Hyviin käytöstapoihin kuuluu myös moikata vastaantullutta kämppistä. Jos katsot maahan ja välttelet katsekontaktia kämppiksesi kanssa, antaa se sinusta hieman tökerön kuvan. Muuten ei tarvitse keskustella kämppiksen kanssa ellei tahdo, mutta edes moin voisi sanoa. Se riittää.

(Mulla oli kerran semmoinen kämppis, jolla oli tapana sanoa moi, kun se lähti kotoa johonkin. Tuntui tosi kodikkaalta semmoinen.)

5. Kaikista on varmaan mukava kutsua kavereita kylään ja joitakin jopa yökylään. Jos aiot kutsua ystäviäsi kyläileen, muistathan kertoa siitä myös kämppiksillesi. Ei ole kiva herätä aamulla ja mennä keittämään kahvia, kun keittiössä onkin ihan vieras kaksilahkeinen eikä sinulla ole mitään hajua miksi hän on keittiössäsi.

(True story. Mun ensimmäisen kämppiksen yöllinen heila yllätti olemalla keittiössä, kun pyyhälsin unihiekat silmissäni kahvinkeittimelle.)

6. Tämä on ehkä pikkujuttu eikä oikein liity kämppiksenä olemiseen, mutta kirjoitanpa sen silti. Joissakin soluasunnoissa on yhteinen suihku ja wc. Olis ihan hirvittävän mukavaa kyädä illalal vessassa ilman, että astuu ihan järkyttävään vesilammikkoon. Eli kuivaa se suihkuhuoneen lattia! Se ei vie aikaa - varsinkin kun tilaa on se kantti x kantti.

Lähde: Weheartit.com
7. Kukaan ei tykkää tiskaamisesta. Mutta jos ajattelit lähteä pois asunnosta pidemmäksikin aikaa, olisi kiva tiskata ennen lähtöä. Muuten tiskit jäävät asuntoon jääneen kämppiksen riesaksi ja pahimmassa tapauksessa likaisissa astioissa kasvaa uusi eliöyhteiskunta. Yök.

(Oikeesti, kerran olen tiskannut kämppiksen tiskit, kun niissä asui joitakin ameeboja vai mitä lie alkueläimiä olivatkaan. Hyh.)

8. Tässä minullakin olisi parannettavaa - nimittäin keittiön roskiksen viemisessä. Kun huomaat roskikset olevan niin täynnä, ettei vanupuikkokaan mahdu siihen, ole hyvä ja vie roskat pois. "Mutku mä vein viimeks eikä se vie ikinä!" Mitä sitten? Ei ne roskat siitä itsekseen lähde käveleen, joten vie vaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti